Convenant Regionaal Arrangement ICT/Nieuwe Media 2006-2010 - 13 Nov 2006
Terug!
Convenant Regionaal Arrangement ICT/Nieuwe media 2006-2010
Woensdag 15 november a.s. ondertekenen bestuurlijke vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen, overheden, bedrijfsleven en het Platform Bèta Techniek het convenant Regionaal Arrangement ICT/Nieuwe Media Noordvleugel. De ondertekening vindt om 15.45 uur plaats in de Passenger Terminal Amsterdam, Piet Heinkade 27 in Amsterdam op het congres ‘Vliegende Hollanders' van het Platform. Na een presentatie van de visie en de ondertekening volgt een kort interview met de deelnemende partijen. Tot de ondertekenaars behoren onder meer Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht, InHolland, een groot aantal mbo-instellingen en een aantal toonaangevende bedrijven.

Met de ondertekening van het convenant spreken de deelnemende partijen af om voor 1 maart 2007 te komen tot een actieprogramma onderwijs en arbeidsmarkt op het gebied van ICT en Nieuwe Media. De snel voortschrijdende digitalisering van onze samenleving leidt er toe dat op de arbeidsmarkt zowel een groot tekort dreigt aan goed opgeleide, gemotiveerde ICT'ers op alle opleidingsniveaus als aan medewerkers met breed inzetbare ICT-vaardigheden. Het onderwijs staat voor de uitdagende taak om de mensen op te leiden die aan deze vraag kunnen voldoen. Dit betekent dat zij grotere aantallen, flexibele, gemotiveerde en ondernemende ICT'ers en contentdeskundigen met ICT-kennis moeten aanleveren. Alleen dan kan aan de belangrijke rol van ICT en nieuwe media bij het aanjagen van welvaart en welzijn worden voldaan. De Noordvleugel met de kernen Amsterdam, Utrecht, Almere, Hilversum, Amersfoort en Haarlem vormt op het terrein van ICT & Nieuwe Media een regio met wereldwijde uitstraling.

Nederland heeft meer mensen nodig, meer talent en meer samenhang in opleidingen. Met een vijfjarig programma wil de regio dat verbeteren. Vier programmalijnen vormen de pijlers van dit programma: Empowerment van docenten, Doorgaande leerwegen, Leerbedrijven en ontwerpateliers en Verbinden van content en technologie.

De Noordvleugel staat op het gebied van ICT/Nieuwe Media en de Creatieve Industrie internationaal in de voorhoede. Zij dankt die positie aan de combinatie van kennis, ICT -infrastructuur, een inspirerende kunst- en cultuursector en goede onderwijsvoorzieningen. ICT/Nieuwe Media en het verbinden van deze technologie met ‘content' zijn sterktes van de regio die ingezet moeten worden bij het realiseren van de nationale ambitie om de economische structuur te versterken. Om de sterke positie van de Noordvleugel te behouden is de betrokkenheid van vele partijen nodig. Zij spreken met dit convenant af welke versterkingen ze daarvoor gezamenlijk in het onderwijs willen realiseren.  De initiatiefnemers zijn Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Amsterdamse Innovatie Motor, TaskForce Innovatie regio Utrecht, Technocentra Amsterdam, Utrecht en Flevoland en Dienst DMO Gemeente Amsterdam.