Enterprise Architect

Donderdag 4 April 12:00 - 12:45

Lokaal D1.06

Vernieuwende samenwerking m.b.t. Informatiemanagement en Enterprise Architectuur. Meerwaarde voor bedrijfsleven én ict- onderwijs
Door: Emile ter Horst, Paul Wokke
en Feike Dragt   (Organisaties: HAN, NAF, Heijmans)
Kernwoorden: digitale architectuur, ICT-curriculum, beroepspraktijk, afstudeeronderzoek

Beschrijving:
Eén track in opvolgende timeslots met twee presentaties over de meerwaarde die onderwijs in digitale architectuur kan opleveren voor het bedrijfsleven én het ict-onderwijs; aanbevelingen hoe die samenwerking op het gebied van Informatiemanagement en Enterprise Architectuur een structureel karakter gegeven kan worden.
De track wordt begeleid door Emile ter Horst (Praktijkcoördinator HAN). De presentaties worden verzorgd door Paul Wokke (Visualisatie van Enterprise Architectuur, NAF) en Feike Dragt (Architectuurprincipes en -richtlijnen, Heijmans).

Samenvatting:
Om studenten een goed op de arbeidsmarkt afgestemde (ict-) opleiding te kunnen aanbieden is een samenwerkingsverband met het bedrijfsleven nodig die verder gaat dan een incidentele stage- of afstudeerproject.
Vooral op het gebied van Informatiemanagement en Enterprise Architectuur zijn die samenwerkingsverbanden dun gezaaid, niet in de laatste plaats omdat die domeinen vooralsnog voornamelijk voorbehouden zijn aan HBO- en WO-master opleidingen. Toch kan (én moet!) ook in het praktijkgerichte HBO-curriculum de kiem gelegd worden voor aspirant informatie- en enterprise architecten.
Twee voorbeelden tonen aan hoe twee HBO-studenten vernieuwend samenwerking met respectievelijk het NAF en het CIO-platform geïnitieerd hebben; beiden zijn erin geslaagd een voor organisaties waardevolle, praktijkgericht bijdrage te leveren op het gebied van Informatiemanagement en Enterprise Architectuur.
De track wordt afgesloten met aanbevelingen hoe die samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs (op het gebied van Informatiemanagement en Enterprise Architectuur) een structureel kader gegeven kan worden.

Presentatie Digitale architectuur-1 (Paul Wokke):

Visualisatie van Enterprise Architectuur tbv het strategisch besluitvormingsproces

Het afstudeeronderzoek had als doel een bijdrage te leveren aan de Body of Knowledge van het vakgebied Enterprise Architectuur (EA) specifiek voor visualisatietechnieken.

Visualisatie van Enterprise Architectuur kan als kennisintensieve informatiedrager een waardevolle bijdrage leveren aan het strategische beslissingsproces. Opdrachtgever was het Nederlands Architectuur Forum (NAF). De centrale vraagstelling is: welke EA-visualisaties zijn geschikt voor topmanagement ter ondersteuning bij het nemen van strategische beslissingen. De deelvragen hebben betrekking op de huidige praktijk van EA-visualisatie, de bijdrage van EA in het strategisch besluitvormingsproces en de effectiviteit van verschillende visualisatietechnieken voor die besluitvorming.

Presentatie Digitale architectuur-2 (Feike Dragt):

Enterprise Architectuur, Architectuurprincipes en -richtlijnen

De presentatie gaat in op afstudeerproject ‘Enterprise Architectuur’ dat is uitgevoerd bij Heijmans Nederland N.V. Het begrip, de betekenis en het belang  van Enterprise Architectuur (EA) wordt toegelicht. Tijdens het afstudeerproject zijn principes en richtlijnen voor EA opgesteld en gevalideerd in de organisatie van Heijmans. Perspectieven en ervaringen vanuit het bedrijf over de ontwikkeling van richtlijnen en principes van EA worden gepresenteerd en toegelicht. Daarbij wordt aangegeven wat verwacht kan en mag worden van een afstudeeropdracht op hbo-niveau.

Tevens worden aanbevelingen gedaan hoe de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs een structureel karakter gegeven kan worden.

Emile Ter Horst, Paul Wokke, Feike Dragt

Emile ter Horst is Hogeschool hoofddocent en onderzoeker in het lectoraat Networked Applications.
Paul Wokke is afgestudeerd in Visualisatie van Enterprise Architectuur.
Feike Dracht is afgestudeerd in Regels en Richtlijnen voor Enterprise Architectuur.