Arjan van Dijk – ICT-beroepspraktijk

Donderdag 4 April 14:00 - 14:25

Lokaal B1.12

ICT Beroepspraktijk
e-Competence Famework 2013 en de rol van VRI/NGI
Door: Arjan van Dijk RI CMC
Kernwoorden: e-competence-framework(e-CF), Competenties, EVC’s, LevenLangLeren, professionalisering

Gezien het toenemend belang van informatie- en communicatietechnologie (ICT) in samenhang met de wereldeconomie en het enorme potentieel van deze sector in termen van het scheppen van banen, is er behoefte aan een gemeenschappelijk framework dat het voor ICT-professionals mogelijk maakt hun capaciteiten te beschrijven en verder te ontwikkelen. Daarnaast moet het mogelijk maken voor bedrijven en werkgevers om vast te stellen welke personen die capaciteiten bezitten waar zij behoefte aan hebben.

Het NGI wil met dit nieuwe rapport/website wederom voorop lopen in de ordening van taken, functies, rollen en competenties in de informatica en hiermee bijdragen aan de verdere profilering van het beroep van informaticus.

Het e-CF is een methode om professionele ICT-vaardigheden te beschrijven, gebruikmakend van een gemeenschapelijk framework van competenties en competentieniveaus, dat begrepen kan worden in Europa en daarbuiten. Het is de bedoeling dat het framework wordt gebruikt door bedrijven die ICT-gerelateerde diensten aanbieden, specifiek door managers, personeelsafdelingen, onderwijsinstellingen en trainingsinstituten, voor zowel organisaties uit de publieke als uit de private sector.

Arjan van Dijk

Arjan van Dijk is manager Informatisering bij Ymere en Ambassadeur van NGI/VRI