Davied van Berlo – ICT en Overheid

Donderdag 4 April 14:25 - 14:50

Lokaal B1.12

“Wij, de overheid”, co-creatie in de netwerksamenleving
Door: Davied van Berlo
Kernwoorden: Overheid, netwerken, netwerksamenleving, co-creatie

De netwerksamenleving. Iedereen heeft het erover, maar wat betekent het? Welke gevolgen heeft de vernetwerking van de samenleving voor de overheid? De publieke zaak wordt steeds meer een cocreatie tussen overheid en samenleving, maar hoe gaat die samenwerking eruitzien en kan de overheid daar überhaupt nog wel in sturen?

In zijn presentatie ‘Wij, de overheid’ gaat Davied van Berlo in op de Overheid in de netwerksamenleving. Door de vernetwerking van de samenleving en organisaties vindt een verschuiving plaats van invloed van overheidsorganisaties naar netwerken, naar de samenleving en naar medewerkers. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor het vermogen van de overheid om sturing te geven aan de netwerksamenleving. Het doel is om een nieuw perspectief en handvatten te bieden voor de overheid om haar rol in de netwerksamenleving te vervullen.

In zijn presentatie zet hij uiteen hoe netwerken werken en wat daarbij de rol is van individuen (medewerkers) en van platformen (online en offline). Vanuit dat perspectief wordt kijkt hij verder naar de veranderingen in de samenleving (burgerinitiatieven, zelforganisatie), binnen de overheid (Het Nieuwe Werken) en de politiek. Door te werken via netwerken kan de overheid sturing geven aan de netwerksamenleving (maakbaarheid 2.0) en bijdragen aan een reorganisatie van de publieke zaak.

Davied zal in zijn presentatie de bal op de “stip” leggen voor Michiel Koetsier die met zijn presentatie over de totstandkoming van de nieuwe Omgevingsvisie verder invulling geeft aan  de “nieuwe overheid”.

De prezi-presentatie is te bekijken op prezi.com/cawvp5wrfguj/wij-de-overheid-nioc2013/

Davied van Berlo

Davied is programmamanager Ambtenaar 2.0