Quality in Software

Vrijdag 5 April 13:45 - 14:30

Lokaal D0.08

Symbiose tussen stakeholders, requirements, design en broncode
Door: ir. Frank Peeters
Kernwoorden: requirements engineering; model driven design; natural language processing
Met medewerking van dr. ir. Ion Barosan (TU Eindhoven)

Gedurende een software-ontwikkelingstraject zijn requirements, bijna voortdurend, in beweging. Hoe zorg je ervoor dat het ontwerp blijft matchen met de requirements en vice versa? Dat is de onderzoeksvraag van ons toegepast wetenschappelijk onderzoek in het kader van het EQuA-project.

Er is een feittype-georiënteerde methodologie ontworpen en een tool, met de naam Symbiosis, gebouwd waarmee requirements en klassendiagram, inclusief operaties en broncode, gesynchroniseerd blijven. Het tool beschikt binnenkort over een interface waarmee requirements op gebruiksvriendelijke wijze kunnen worden ingevoerd en gevalideerd. De voortgang in de realisatie van de requirements kan op de voet worden gevolgd.

Menig software engineer is van mening dat requirements- en designspecificatie hun doel missen omdat ze niet met de uiteindelijke broncode blijven matchen. Velen ervaren deze specificaties, daarom, als een soort van corvee. Via onze Symbiosis-connectie tussen stakeholders, requirements, design en broncode kun je van het gevoel afkomen dat requirements en design er maar een beetje bijhangen.

In onze presentatie zullen we ook het Symbiosis tool demonstreren. We zien uit naar een levendige discussie achteraf.

ir. Frank Peeters

Frank Peeters is docent-onderzoeker aan LaQuSo (TU/e) – Fontys Hogeschool ICT