Leve dilemma's

Auteur(s): 
dr. Leo D. Minnigh, facilitator bij workshops creatief denken en probleemoplossen, auteur van 'Inventief probleemoplossen'
Samenvatting: 

Onze levensloop wordt bepaald door keuzes. Keuzes door anderen, maar ook door je eigen keuzes. Hoe komen we tot keuzes? Lopen we alsof we een computer zijn, verschillende rationele criteria langs of laten we uiteindelijk toch onze ondefinieerbare emoties de doorslag geven? Er danst nog een duiveltje achter het gordijn: wij leggen ons randvoorwaarden (bijvoorbeeld zo zuinig mogelijk, of binnen de kortste tijd) op die er soms helemaal niet zijn. Ook die kunnen bij keuzes een onvermoede rol spelen. Keuzes hebben te maken met het trekken van grenzen. Hoe zou een computer een grens trekken en hoe doen wij dat? Is er eigenlijk wel een grens te trekken in zaken van het dagelijks leven. Is iets óf goed, óf fout; of zoals president Bush dat eens opperde: u bent voor ons, of tegen ons. Waar is de gulden middenweg gebleven? Is er een gulden middenweg tussen de 0 en de 1 van een computer? Het trekken van grenzen heeft ook met de schaal van gegevens te maken. Een scherpe grens bij een grove schaal blijkt een hele zone te zijn als we gedetailleerder werken.
Tijdens de workshop wordt op al deze aspecten ingegaan. We zullen geconfronteerd worden met onze eigen keuzes en grenzen, we gaan onderzoeken of een computer ons kan helpen in dilemma’s van het dagelijks leven, en bekijken of een computer een eye opener voor ons kan zijn. Een bewustmaker van onze eigen onhandigheden.
Doel van de workshop is inzichten te vergroten en elkaar te helpen bij keuzeproblemen die in werk- of leefomgeving spelen.
Mijn boek Inventief probleemoplossen (Academic Service) kan als fundament voor deze workshop worden gebruikt.

Doelgroep: