ERP en Business Collaboration

Auteur(s): 
drs. J.J. Schoolderman, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
ir. J. Gerbrands, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
Samenvatting: 

ERP is de afkorting van Enterprise Resource Planning. Het is een geïntegreerd plannings- en besturingsconcept voor de gehele onderneming. Het doel van ERP is de bedrijfsprocessen van een organisatie in relatie tot elkaar ('geïntegreerd') te ondersteunen. Het grote voordeel van het gebruik van ERP is dat het een procesgerichte aanpak is en afdelingsgrenzen (‘eilanden’) overschrijdt. De vastlegging van gegevens hoeft slechts eenmaal te gebeuren. Door het meervoudig gebruik hiervan is het mogelijk om efficiënter en effectiever te werken. Zo zijn de financiële consequenties van bijvoorbeeld logistieke acties direct zichtbaar. Door de eenduidige gegevensdefinities van verschillende functionele processen wordt het opstellen van eenduidige managementrapportages veel eenvoudiger.
Men kijkt bij de keuze voor een ERP-systeem of het geschikt is voor de ondersteuning van het primaire proces: zijn er de benodigde logistieke en productiemodules? Natuurlijk speelt ook een rol of het aansluit bij de andere functionele processen zoals financiën en personeel. Er zijn als aanvulling op het basis-ERP-pakket ook vele modules beschikbaar die apart of geïntegreerd kunnen worden aangeschaft. Dit zijn veelal front-office-applicaties zoals modules voor Customer Relationship Management, Human Relationship Management en Business Intelligence. Zo zorgt ERP in de strategische stap naar e-commerce voor de realisering van de koppeling van een front office, in de vorm van een portal, naar de back-office-systemen.
Navision, een product van Microsoft Business Solutions, is een voorbeeld van een ERP-pakket dat het bedrijfsleven grote gebruiksvriendelijkheid, compleetheid en de mogelijkheid van verregaande integratie biedt. De software kan eenvoudig worden aangepast aan de bedrijfsvoering en aanvullende modules bieden oplossingen voor specifieke branches.
Veel bedrijven hebben ERP-pakketten van verschillende leveranciers aangeschaft. Samenwerking in de vorm van onderlinge gegevensuitwisseling is een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer op de agenda is geplaatst. Het probleem is dat ondernemingen niet af willen van de gemaakte keuze van de (dure) ERP-pakketten en –implementatie.
Business Collabaration levert de oplossing van dit probleem. Door een pakket-overstijgende aanpak is het mogelijk om dynamisch bedrijfsprocessen in kaart te brengen en verschillende ERP systemen aan elkaar te koppelen. Een voorbeeld hiervan is Cordys BCP die webbased communicatie en gegevensuitwisseling tussen verschillende ERP-systemen mogelijk maakt.

Doelgroep: