Open Universiteit: Begeleid studeren op afstand; voorbeeld van een groepsbijeenkomst

Auteur(s): 
drs. H.J. Pootjes, Studiebegeleider, Faculteit NTW, Open Universiteit
Samenvatting: 

Doelgroep van de workshop:
Alle geïnteresseerden in materiaal en werkwijze van de Open Universiteit en iedereen die zich de eerste beginselen van procesmodellering wil eigen maken.
De Open Universiteit kent voor beginnende studenten Informatica een zg. Kennismakingstraject bestaande uit twee cursussen van ieder 3 studiepunten. De titels van deze cursussen luiden: Oriëntatie op informatica en Beginselen van informatica.
De Open Universiteit is een instelling voor academisch afstandsonderwijs. Dit betekent dat studenten zich zo veel mogelijk via zelfstudie de stof eigen maken. Het studiemateriaal van de Open Universiteit is specifiek hierop afgestemd. Bij een flink aantal cursussen worden ook begeleidingsbijeenkomsten georganiseerd (gemiddeld 5 per cursus). In die bijeenkomsten wordt door de studiebegeleider (docent) de samenhang van de stof gepresenteerd, worden inhoudelijke vragen van studenten beantwoord en wordt aan de hand van casussen geoefend met zaken die in de leerstof aan de orde gekomen zijn.
In de cursus Beginselen van informatica wordt het ontwerpen en implementeren van informatiesystemen behandeld volgens een object georiënteerde aanpak. In deze cursus komen ook een aantal technieken aan de orde die bij de meer traditionele methoden van systeemontwikkeling gebruikt worden. Een van die technieken is procesmodellering middels Data Flow Diagrammen (DFD).
Deze workshop laat de deelnemers kennismaken met het lesmateriaal van de Open Universiteit en laat zien hoe zo'n begeleidingsbijeenkomst er uit kan zien. Gekozen is om procesmodellering met DFD's te nemen als onderwerp. Voor dit onderwerp is geen specifieke voorkennis vereist. De deelnemers van de workshop krijgen een kopie van het relevante cursusmateriaal. In kort bestek wordt het materiaal besproken (in de werkelijkheid bereiden studenten zich natuurlijk goed voor). Na het beantwoorden van eventuele vragen wordt een casus uitgedeeld en kort toegelicht. De casus bestaat uit een beschrijving van een bedrijfje. De deelnemers aan de workshop dienen op basis van de casusbeschrijving in groepsverband een contextdiagram (een DFD waarin het gehele systeem als één proces wordt weergegeven) en een eerste decompositie in de vorm van een DFD te maken.
De workshop wordt besloten met een korte bespreking van de casus.

Doelgroep: