IS-ontwikkelingstools

Donderdag 4 April 12:00 - 12:45

Lokaal E0.14

InformatieSysteem Ontwikkeltools
Door: Ir. Eddy Luursema, medewerking van drs. ing. Arnoud van Bers en Misja Nabben
Kernwoorden: Informatiemodellering, databaseontwerp, modeltransformaties, tooldemonstratie FCO-Imagine

Ontwikkeling van informatiesystemen vindt het fundament in de specificatie van de informatiebehoeften. Informatienalyse en informatiemodellering leiden tot eenduidig vastgestelde feiten, relaties en regels, die in de vorm van interactieve formulieren op beeldschermen de functionele applicatie realiseert. Dit ontwikkelingsproces kan inmiddels volledig geautomatiseerd ondersteund door software-gereedschappen doorlopen worden. De tools faciliteren de analyse, de modellering, de specificatie en generatie van de relationele datebase en de specificatie en realisatie van de gebruikers-interactie voor webbrowsers.

De bijdrage presenteert de concepten van de onderliggende methoden en technieken en demonstreert de tools die het ontwikkelingsproces ondersteunen.

 

De ontwikkeling van de softwaregereedschappen ter ondersteuning van FCO-IM informatiemodellering en webapplicatiegeneratie vinden hun oorsprong in het onderzoekswerk van Guido Bakema (lector emeritus) en zijn kenniskring die vanaf 1990 de methode FCO-IM ontwikkelde. Voortbouwend op feittype-georienteerde methoden en in onderzoekopdrachten gerelateerd aan de masteropleiding Systeemontwikkeling realiseerde de kenniskring de eerste prototypen van ondersteunende geautomatiseerde tools. De instelling van een lectoraat in 2004 versnelde de ontwikkelingen. Inmiddels zijn (web)applicaties voor ontwikkeling van webbased-informatiesystemen beschikbaar die:

–       de informatieanalyse voor ontwerper en gebruiker volledig ondersteunen

–       het SQL-scipt voor het relationele datebasemodel genereren

–       de default webapplicatie voor het informatiesysteem genereren

–       informatiemodellen in/uit andere technieken converteren

–       reverse engineering van relationele systemen faciliteren

–       datamodellen voor Business Intelligence genereren

Eddy Luursema

Eddy Luursema is Hogeschool hoofddocent en onderzoeker in het lectoraat Modelbased Information Systems.