Op het NIOC 2015 heb ik afscheid genomen als voorzitter en bestuurslid van de stichting NIOC. Het waren voor mij zeer inspirerende jaren. Mijn voorgangers, met onder meer Kasper Boon, Fred Mulder, Anneke Hacquebard en Adri Beulens hebben de norm gezet: een landelijk congres voor het hbo-informatica onderwijs. Toen een aansprekend succes met meer dan 1000 bezoekers!

Met de eeuwwisseling kwamen wij als nieuwe generatie. Een kern bestaande uit Kees van Loon, Henk van Leeuwen, Rein Smedinga en mijn persoontje. Deze tweede generatie heeft het NIOC geconsolideerd, kunnen we nu zeggen. We konden dat niet alleen, en werden gesteund door een tiental bestuursleden die steeds enkele jaren deel uit maakte van het NIOC-bestuur.

In deze jaren is er ook in het informatica/ict onderwijs veel gebeurd. Het NIOC ontwikkelde zich ook: de hele ict/informatica kolom werd betrokken, zichtbaar in bijdragen uit mbo, wo, vo en van de particulier opleiders, naast een stevige vertegenwoordiging uit het HBO. Van, voor en door het informatica-onderwijs!

Persoonlijk heb ik het een eer gevonden om deze jaren deel uit te mogen maken van dit bestuur en daarmee een persoonlijke bijdrage te leveren aan het versterken en professionaliseren van het informatica-onderwijs. Nog steeds een ideaal waar ik me graag voor inzet.

Het heeft me ook gevormd. Ik ben niet alleen 14 jaar ouder, maar ook (meer dan) 14 jaar volwassener. Ik heb dankzij het NIOC een gigantisch netwerk, dat ik de komende jaren nog hoop te kunnen gebruiken voor mijn onderzoek bij de Vrije Universiteit naar de manier waarop het informatica-onderwijs er voor zorgt dat zij aansluiting houdt met het beroep/vakgebied.

Ik heb geleerd, ik heb een netwerk, ik ben een gelukkig man, mede dankzij het NIOC. Daarvoor dank ik jullie in het diepste van mijn hart. En ik draag de verantwoordelijkheid vol vertrouwen over aan de “derde” generatie NIOC-bestuurders: Erik Barendsen als voorzitter, met Miranda Valkenburg, Reinske Suierveld en Ben Visscher als leden: Veel succes!

 

Hans A. Frederik
oud-voorzitter NIOC